utorok 9. júna 2015

Kakaový olejový korpus

 Tento korpus robievam na každú tortu a vždy sa mi perfektne vydarí a preto ho odporúčam aj vám. Korpus je vždy nadýchaný, voňavý a nikdy nieje suchý. V zátvorkách je prepočítane množstvo surovín podľa toho z kolých vajec sa rozhodnete robiť. 3 vajcia sú na menšiu, ale vyššiu tortičku, 2 vajcia sú na menšiu a nižšiu tortičky. 5 vajec je na veľkú a vysokú tortu a 4 vajcia sú na veľkú a nižšiu tortu. Dúfam, že sa vám tento korpus bude páčiť a verím, že sa vydarí.
Kakaový olejový korpus
Ingrediencie :
  • 3 vajcia                               (2ks)        (5ks)            (4ks)
  • 90 g kryštálového cukru     (60g)        (150g)         (120g)
  • 72 g hladkej múky              (48g)        (120g)         (96g)
  • 24 g kakaa                          (18g)         (36g)          (30g)
  • 3 PL oleja                           (2PL)        (5PL)          (4PL)
  • štipka soli                           (štipka)     (štipka)       (štipka)

Postup :

  1. Rozdelíme si bielky do veľkej misy a žĺtky do pohárika.
  2. Dáme šľahať bielky so štipkou soli.
  3. Keď sú už bielky vyšľahané na sneh, pridáme postupne cukor asi na 3x a stále šľaháme mixérom ešte aspoň 5 minút. Je dôležité aby sme ho šľahali ešte 5 minút inak by korpus nenadvihlo.
  4. Zatiaľ si pripravíme formu. Na spodnú časť formy dáme papier na pečenie a kraje formy potrieme maslom. Rúru si predhrejeme na 150°C.
  5. Keď je už sneh s cukrom dostatočne vyšľahaný (po vytiahnutí vrtuliek musí zostať na snehu špička) postune začneme zašľahávať olej a žĺtky. Budeme postupne pridávať jeden žĺtok a jednu lyžicu oleja. Za každým 1 minútu šľahať.
  6. Keď sme už pridali všetky žĺtky a olej budem už ručne jemne aby nám sneh nespadol postupne zamiešavať múku zmiešanú s kakaom.
  7. Cesto dáme do tortovej formy, v strede necháme miernu priehlbinu a dáme piecť do predhriatej rúry na 150°C 40-45 minút. Aby sme zistili, či je korpus dostatočne upečený, pichneme do stredu špáradlo, a ak sa naň nič neprilepilo, môžeme ho vybrať a dať na mriežku vychladnúť.
Poznámka: Nesmiete zanedbať postup a hlavne dĺžku šľahanie,                           pretože vám kurpus potom nenadvyhne.
                    Nikdy neotvárajte rúru počas prečenia lebo vám kurpus                     spadne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára